23 märts 2020

Ravim viiruse vastu... vol.2

Jätkan ja täiendan eelmises postituses alustatud teemat viiruse peatamise võimalikkusest.

Käisin välja mõtte, et muuhulgas võiks avada koolid. Praegustes oludes ja tingimustel seda teha siiski ei saaks - puuduvad kaitsevahendid ja väljaõpe.

Peamiste kaitsevahendite nappusest teame juba kõik; kui isegi haiglatel pole neid piisavalt, ei saa ka elanikkonnale ütelda, et kasutage neid. Maskide tootmiseks tuleb tegutseda valitsusel, andes sisse riiklikud tellimused igale ettevõttele, kes on suutelised nõuetele vastavaid maske tootma. Lisaks sellele, on paljudel inimestel olemas õmblusmasinad. On võimalik anda juhiseid materjalide ja lõigete kohta, et kodanikud saaksid ise maske valmistada. 

Nüüd siis koolid, eeldades, et on olemas piisav varu maske ja desinfitseerimisvahendeid.

Iga koolipäeva alguses on iga koolilaps kohustatud käsi desinfitseerima ja panema ette maski.

Kooli esimesel päeval, esimesel tunnil viiakse läbi tsiviilõppus, mille käigus selgitatakse viiruse leviku mehhanisme. Ühtlasi viiakse läbi praktilisi harjutusi, kuidas muuta seniseid harjumusi. Edaspidi, iga koolipäeva alguses, antakse igale õpilasele kätte lapp ja pihusti desinfitseerimisvahendiga, millega siis käiakse üle kõik pinnad ja esemed, mida oleme harjunud kätega puutuma.

Kas sellise meetodiga saame peatada viiruse levikut? Ei.
Kas sellise meetodiga saame peatada viiruse pandeemilist levikut? Jah.

Peame arvestama tõsiasjaga, et seesinane viirus ei jää viimaseks. Kui me oma elustiili ei muuda, jäämegi kaotajaks - iga järgmise pandeemiaga oleme jälle käpuli maas. Peame muutma oma harjumusi, peame muutma mõtteviisi ja elustiili. Samas tahaks ju elada hirmuvabalt - see on võimalik. 

Majandusliku tegevuse ja sotsiaalse läheduse katkestamine ei ole lahendus - selle nimi on viimnepäev.

Miks mitte teha järgmiste võimalike pandeemiate puhul seaduseks, et vot nüüd, kogu rahvas, maskid ette. Elu saaks jätkuda normaalses rütmis, olgugi pisut teisiti kui täna.

Uskudes endiselt terve mõistuse olemasolusse ja selle levimise võimalikkusesse. 

Kodanik

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar