12 august 2020

Sputnik 5 - uue aja lootus

Venemaa elik Putin teatas avalikult, et nad on töötanud välja vaktsiini Covid-19 nimelise viiruse vastu. Meedia üle maailma läks pööraseks; ja põhjusega. Põhjuseks see, et mitte mingi valemiga pole sedavõrd lühikese ajaga võimalik valmistada vaktsiini, mis oleks ühtaegu toimiv ja turvaline. Kõiksugu katsed loomade ja inimestega on ääretult aeganõudvad. Ajalool on ohtralt näiteid, kus isegi aastate pikkune töö tuleb prügikasti saata, kuna on ilmnenud ebasoovitavad järelnähud, mis ilmnevad näiteks sündivates beebides.

Seega on Venemaa läinud teadlikult riski peale välja; ja põhjusega. Põhjuseid on mitu, lubage ma loetlen.

* kohanemine viirusega on ääretult kulukas
    oodata veel aasta või kaks, asutused kinni asutused lahti, maskid ette maskid eest, keelata lubada, püsivalt hoida ühiskonda hirmu õhustikus - kõik see on oluliselt kulukam kui ilma selleta

* nafta müük on kukkunud kolinal
    nälgiv Venemaa ei rõõmusta kedagi, isegi mitte Putinit

* Venemaa (Putin) vajab respekti nagu õhku
    venelasega ei pea tingimata kaklema, piisab kui väljendud, et respektid teda

* vaktsiini ostmine väljast on kulukas ja alandlik
    maksta ehk Venemaa veel jõuaks, ent alandusega on teine lugu

* riik  toimima, majandus käima
    kujutage ette Venemaad mis paari kuu pärast kogu maailmale näkku naerab - palun tulge ja köhige, meil viirust pole, meie ei karda

* tõestatud vaktsiin on väärt miljardeid
    jah, võib juhtuda nii, et terve maailm on enne jõule Venemaa klientideks: Euroopa, Hiina, isegi USA

 ---

Olgugi et Putin ei kuulu minu lemmikute hulka, tuleb mul tunnustada tema tegutsemist antud olukorras. Mööndusega võib öelda, et tal on käes kaardid mida pole Euroopal, Hiinal ega isegi Donaldil. Aga hästi käidud, tõesti, parim käik üldse.

Mis puutub Donaldisse siis tema seis on üsna nukker. Tal pole ühtegi head trumpi. 

Ahjah, veel pisut Donaldi ja Putini erinevustest. Seda, kas venelased oma juhti armastavad, ei saa kindlalt väita, aga vähemasti piinlikkust ei pea nad tundma.

1 kommentaar:

  1. Tahtsin ka sel teemal blogistada, jõudsid ette. Piirdun siis kommentaariga, et eks see enam- vähem nii on kui kirjutad. 76 inimese peal katsetatud vaktsiin seisab ikka kuritegelikult õrnal vundamendil. Vene eeliseks on riskijulgus tagajärgede pärast muretsemata. Kui mingi jama ongi, küll propagandamasin mätsib kinni ja veeretab süü teiste kaela.

    VastaKustuta