04 mai 2010

Eesti kroon suveniiriks või saepuruks?

Eesti Pank kavatseb kõik kroonid paberihundile sööta, et vahetatud raha enam ringlusesse ei läheks. Aga kuulge, miks mitte need vastavalt ära märgistada ja suveniiridena maha müüa. Mitte kõik, aga mingi osa neist. Kindlasti on pangakeldris veel uusi, kasutamata rahatähti, mida nii mõnigi eestlane raamituna seina peale, lastelastele näitamiseks paneks. Mõtelge mingisugune hind, mis märgistamise ja muud bürokraatia kulud kataks - küll kaubaks läheks.

Eesti kroon on ju ikkagi osa meie kultuurist, riigi taassünnist jne. Kui riigiisad tunnevad muret selle üle, kas eestlane ennast ikka eestlasena tunneb, mitte ei taha üle mere putku pista, siis see oleks üks väike liigutus, ent oluline paljudele. Päris kindlasti annab seda korraldada, vajab vaid otsust ja veidi asjaajamist.

Tehke seda palun. Ei tea ju me, mis elu on siin euroopas 10, veel vähem 50 või 100 aasta pärast. Kes teab, võibolla läheb neid seinale raamitud kroone, kunagi jälle rahva moraalile tarvis. Igatahes on hiljem palju vingem neid rahatähti näpuga katsuda, kui raamatust piltidelt vaadata.

2 kommentaari:

  1. Minu lapsed plaanivad juba praegu igast rahatähest vähemalt ühe kõrvale panna ja tulevastele põlvedele näitamiseks talletada. Vanad vene rublad ja muud tont-teab-mis-ajast pärit rahad on praegu neil endil ühed väärtuslikeimatest asjadest, mida kõigile külalistele ja muidusõpradele uhkusega demonstreeritakse.
    Kui see idee ajakirjandusse avalikumalt välja käia, siis ehk võetaks isegi kaalumisele?

    VastaKustuta
  2. Anonüümne07 mai, 2010

    Miks kõiki rahatähti hävitada?
    Miks mitte neid kasutada riigisisese käibe ja siintoodetud kauba/teenuse elushoidmiseks? No sellisel põhimõttel, et kui keegi osutab kellelegi teenuse, siis selle registreerimisel antakse välja kohalik raha. Meil ju 100 tuhat töötut, kellel pole eurosid kusagilt võtta. Samas on ka töötutel käed otsas. Paneb näiteks naabrinaisele pildi seina ja selle eest lastakse 100 krooni ringlusse, mille eest ta ostab kohalikult eramuomanikust vanatädilt 10 kg õunu jne. Mis sellest, et see on raha, mis ei kuulu maksustamise alla, kuid paljud võiksid sel viisil iseennast ja oma pere täiesti legaalselt ära elatada ning siseturgu ergutada. Euro tulekul ei ole meil endil ju riigina enam mingit varianti rahamassi suurendada. Kui raha pole, siis pole. Pole ju riigil sugugi parem omada tohutut maksevõimetute töötute armeed.
    Sellise oma raha kasutusvõimaluse kohta võib lugeda siit:
    http://blogi.weissenstein.ee/?p=146

    VastaKustuta