20 aprill 2010

Kadri Simson valetas?

Täpsustaksin mõningaid Kadri Simsoni poolt esitatud väiteid, seoses Keskerakonna viimase valimiskampaaniaga. Nimelt väitis Kadri Simson oma blogis sedasi:
Andrus Ansip aga peaministrina on rahul sellega, et majandusprognoos lubab 80 000 inimese töötuks jäämist aastateks. http://kadrisimson.blogspot.com

Palusin linki vastavasisulisele tsitaadile, mille peale toodi ära Ansipi kuulsad sõnad:
Kui see on kriis, siis ainult sellises kriisis ma tahakski elada.

Et linki ei toodud, asusin ise otsingutele. Ja mis selgub; Ansip on öelnud sarnased sõnad hoopiski 2007 detsember, mitte 2008 detsember (http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=258771). Jah, hiljem on Ansip neid sõnu korranud, ent viitega tagasi, et tõepoolest, kui toonast olukorda kriisiks nimetada, siis sellise kriisi vastu poleks tal midagi.

Milline oli olukord Eestis 2007 a. detsembris?
* majanduskasv 6,4%
* töötuid 14 000

Umbes tollal kasvas ka mu enda palk umbes 50% (mida küll hiljem jälle kärpida tuli); ja majanduslik seis oli sel hetkel kaugel kriisist. Aeglustunud oli üksnes majanduskasv, 11% pealt 6,4% peale; mida ei saa kuidagi kriisiks nimetada. Aasta hiljem, 2008 detsember oli töötute arv kasvanud 30 000 peale, mis jääb samuti kaugele numbritest, mida Kadri nimetas. 80 000 juurde jõuti alles 2009 oktoober. Kas Kadril on kodutöö tegemata, või peksab ta lihtsalt segast?

Kui hästi või halvasti Ansip olukorda ette nägi, on omaette teema. Pidi ta isegi hiljem tunnistama, et sellist jama ta ette ei näinud. Mis puutub riigi reservidesse ja eelarve kärbetesse, siis kas mitte juba aastal 2005 ei hoiatanud Ansip kriisi eest, mille peale reageeriti ajakirjanduses artikliga, et Ansip külvab paanikat? Ja kui Ansip asus reserve täiendama, leiti, et milleks raha seisma panna, vaja ikka kohe investeerida.

Küllap ma Ansipi kottimise kah kunagi käsile võtan, olge mureta, aga sellised ebatäpsused, et mitte öelda lausvaled, on lubamatud. Sellise räpase poliitikaga on üks suurparteidest astunud järjekordse sammu, et rahvas veel enam võõranduks sellest kõigest ja see võib talle kalliks maksma minna.

Keskerakondlased, kas te siis tõesti enam muud võimalust võimu juures püsimiseks ei näe, kui valetamine? Eesti on vaja ülesse ehitada, konkreetseid konstruktiivseid lahendusi pakkuda, aga mitte sedasi, lolli mängida. Tulge mõistusele, saatke oma boss pensionile ja las noored võtta juhtimine üle. Küllap siis näete, et rahva armastus ja lugupidamine pole veel täienisti kadunud.

5 kommentaari:

  1. Anonüümne20 aprill, 2010

    veel rea Ansipi lolle tsitaate leiad siit
    http://blog.ekspress.ee/viewdoc/4EA2C1AFC9A045F4C22575220057BC62

    VastaKustuta
  2. Anonüümsele:

    Ajakirjandus on alati olnud meister tsitaatide kontekstist väljarebimises.
    Mitte et ma Ansipit pimedalt usuksin, aga kõigepealt tasuks nende tsitaatide tausta uurida ja alles siis näpuga näidata.

    Ja see ei kehti vaid Ansipi, vaid iga teise vähegi tuntuma tegelase kohta.

    VastaKustuta
  3. Anonüümne20 aprill, 2010

    Kõva intrigeeriv pealkiri! Ainult et tekstist selgub, et Kadri jutt oli siiski tõde. Ansip rääkis kriisist, kus ta tahaks elada ka veel 08.

    VastaKustuta
  4. Ansip rääkis ajast, kui kriisi praeguses (isegi mitte 2008. aasta) mõttes tegelikult veel polnud.
    Tsiteerin veel kord:
    Milline oli olukord Eestis 2007 a. detsembris?
    * majanduskasv 6,4%
    * töötuid 14 000

    Pole ju paha? Miks siis seda lauset praeguse aja konteksti panna?

    VastaKustuta
  5. Võta üks ja viska teist!

    VastaKustuta