17 september 2012

#Occupy Wall Street sai 1 aastaseks! - #S17


Võite Kalle Lasnile (Adbusters) õnne soovida - tema algatatud liikumine elab ja toimib iseseisvalt. Algselt ühest nõudmisest on saanud rahva hääl, mis ei räägi ühiskonna pisiremondist, vaid uuest ühiskonnast.

Mida siis #Occupy Wall Street aastaga saavutanud on? Mitte just palju, kui jälgida massimeediat. Parkidest löödi nende telklaagrid laiali ning alad barrikateeriti. Probleem lahendatud, mida pole silma ees, pole olemaski. Nüüd kus CNN selle uudise (sünnipäevast) välja tõi, oli üks esimesi kommentaare, et ah, need on need pesemata töötute kamp. Sedasorti ütlemiste peale nägin kuskil plakatit: "käisin vannis, sain töö, aga ikka pole rahul".

Suurimaks saavutuseks loeksin laiapõhjalise suhtlusvõrgustiku tekkimist. Regulaarselt toimivad portaalid, ajalehed, foorumid, milledes leiduv info võttis minul pildi kirjuks. Et liikumine on surnud, et punk on surnud? Ei, kohe kindlasti mitte. Vähemasti, kui vaadata politsei ettevamistusi..


RT (Russia Today) uudised üritusest



3 kommentaari:

  1. Minu meelest on tähelepanuväärne selle videolõigu reporteri viimane lause OWS kohta: "The spirit of the movement still very much around one year on."

    "The spirit of the movement" võib siin tunduda küll laheda metafoorina ... kuid vaimulik inimene ilmselt mõistab, et see on sõnasõnalt seesama vaim, kes on asunud inimmeeltes mässu õhutama globaalselt nii idas kui läänes. Araabia Kevad idas ja Occupy Movement läänes on sisuliselt sama vaimu ilmingud. (Paistab, et hiljuti lisandusid uued tõmblejad Hiina ja Jaapani näol.) Mis vaim see on, kes õhutab mässama ja valitsemas oleva korra vastu üles tõustes seda kukutama (1 Pt 2:13)? Eks see ole see vaim, kelle mõjul senine suhteliselt niigi mittehumanistlik ühiskonnakord vahetub välja veel hullema, anarhistliku, vastu, sellise, mille käigus Matteuse 24 lõpuaja sündmused kenasti reaalsuseks saavad vormuda, sest praeguse ühiskonnakorra konteksti nad ilmselgelt ei sobitu. Seega, tänaste mässajate armee toel on "homme" saabumas uus ajastu. Eneselegi teadmata kukutatakse senikehtinud maailmakord, mis enam ei meeldi, et saada vastu uus, mida keegi veel ei tunne, kuid mis saab ilmselt olema sissejuhatus lõpuajasündmuste viimasele vaatusele. Hea näide on Egiptus, kus Muammar Gaddafi kukutamisele järgnes islamistliku Moslemite Vennaskonna võimuletulek ja järgmisena hakatakse sealmaal ilmselt neidsamu kristlasi nottima, keda usutakse islami prohvetit häbistava filmi tootmises osalised või lihtsalt filmi valmistaja usuvennad olevat. Aeg näitab.

    VastaKustuta
  2. Ütleme nii, et sellel liikumisel on märgiline tähendus.

    VastaKustuta
  3. Kahtlemata on sellel liikumisel märgiline tähendus. Siiski, mu kommentaari mõte oli juhtida tähelepanu selle märgi polaarsusele. Jumala laste jaoks on see Occupy Movement nimelt valemärgiline, nii mulle tundub, sest samal ajal, kui Kristuse Vaim kutsub Tema omi üles elama vaikset ja rahulikku elu ning võitlema oma võitlust palvekambris eestpalveid tehes (1Tm 2:1-3), leiab Kristuse vastane neid, keda oma tööriistana kasutada ja seeläbi maailmas oma anarhistlikku võimuhaaret laiendada. Jah, loomulikult on ju Piiblis kirjas, et see kõik peab sündima ja hädad tulevad, kuid häda neile, kelle läbi need hädad tulevad. Maailm liigub järjekindlalt oma lõpu suunas ning kõik kirjutatu läheb ettemängimisele, kuid Kristuse omadel olgu tarkust end maailmast määrimata hoida. "Aga meie ei ole saanud maailma vaimu, vaid Vaimu, kes on Jumalast, et me võiksime teada …" (1Kr 2:12).

    VastaKustuta