25 september 2019

Greta Thunberg - kapitalistide hirm


Vanal hallil ajal oli kõik hästi, isegi 'Pariisi kliimalepe' saavutati. Et paneme autodesse akud ja edaspidi sõidame elektriga.

Aga ei, mingi plikatirts rootsimaalt arvas, et pole tehtud piisavalt ning asus streikima. Istus ühes naiivse käsitsi kritseldatud plakatiga valitsushoone ette, selle asemel, et kooli minna. Nii kolm nädalat jutti. Lisaks jagas traktaate tekstiga, mille kohaselt 'täiskasvanud tema tuleviku persse keeravat'.

Kuna nädal aega jutti tänavakividel istumine tagumiku kangeks teeb, leppisid Greta ja talle lisandunud mõttekaaslased, et edaspidi protestitakse ainult reedeti. Nii sündis liikumine #FridaysForFuture. See kõik sündis pisut rohkem kui aasta tagasi.

Tänaseks on liikumine haaranud miljoneid koolilapsi, kes, jah arvasid õigesti - teevad igal reedel koolist poppi, et taguda trummi läheneva katastroofi pärast. Kummalisel kombel on liikumine maailma valitsevatele rahabossidele korda läinud. Ei tea miks?

Mul on teooria. Teooria ütleb seda, et senine majandusmudel keeratakse pea peale. Sellal kui tuhanded, parasjagu Egiptuses silmaringi laiendavad keskklassi kodanikud Thomas Cooki peale pahased on, ütleb miljonite noorte iidol Greta Thunberg, et tema lennukiga ei lenda. Et säästab loodust. Oh vaesed reisibürood, teie tulevik on tume.

Interneti "autoriteetsetest" allikatest võis lugeda, et Greta on vaimselt haige, kellele ei peaks suuremat tähelepanu pöörama. Tõsi, allikas hiljem vabandas, et eksiti väljendustes. Aga sõnum ise? Jõudis kohale? Ilmselt mitte.

Milline see tulevik siis on? Minu jaoks üsna lill - väheke soojemad suved ja üks kraad soojem Paralepa rand. Minu laste jaoks - pisut kehvem.

Ehk siis valik minu eakaaslastele on see, et kas elame ja naudime mis antud või võtame vastutuse. Kutsun üles võtma vastutust. Me ei pea tagumiku alla sättima viimase sõna maasturit, kui jalgsi saab kah. Me ei pea kaebama, kui kütuseaktsiis jälle tõuseb. Me ei pea laiutama rohkem, kui elamiseks tarvis. Oleme laiutanud juba piisavalt, on aeg ennast koomale tõmmata.

Noortele aga, tehke häält. Olge aktiivsed, see on teie võimalus. Palun üksnes arukust, et mitte märatsema hakata. Põletada ja lõhkuda annab kõike, üles ehitamine on märksa vaevalisem. 

Ma usun teisse



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar