21 aprill 2020

Tuhat aastat pärast koroonat


Evolutsiooniteooria räägib meile, et elu algas millestki väga lihtsast; kuivõrd lihtsaks saab pidada ülimalt keerukat molekuli, mis soodsate tingimuste juures suudab ennast paljundada. Katseliselt on seda raske korrata, kuna see kõik toimus miljonite aastate jooksul. Praegune inimkonda põlvili suruv viirus on samuti üks neist keerukatest molekulidest, mida elavaks asjaks oleks nimetada palju, ent ometi, jama rohkem kui rubla eest.

Probleem selle viiruse jaoks on see, et ta kahjustab peremeesorganismi, põhjustades mõnikord ka selle surma. Kõrgemale arenenud organism hävitab lõppeks selle viiruse, olgu hind milline tahes. Õigupoolest on hind määratud - elu või surm.

Evolutsiooniteooria koos teadmistega keemiast ja füüsikast räägivad ka seda, et kõik on muutumises, ehk muteerumises. Keerukaid molekule, keerukaid infokandjaid ootab sama saatus -  nad kõik muteeruvad. Valdav enamus muteerunud infoühikutest on määratud hukule, nad pole lihtsalt konkurentsivõimelised. Liiga kuum, liiga külm, mis iganes on liig, see hävitab nad. Edasi pääsevad üksnes mutatsioonid, mis suudavad elada nii külmas kui kuumas, nii näljas kui külluses.

Mis oleks kui tänane hukatust külvav ja samas hukule määratud viirus muteeruks selliselt, et ta ei kahjusta peremeesorganimi, vaid pigem osutuks kasulikuks. Parandaks näiteks ainevahetuse protsesse või võitleks teiste konkureerivate viiruste vastu. Kui uue muteerunud viiruse üldine signatuur jääks samaks, osutuksid praegused viirusele resistentsed organismid aegunuks. Edu saavutaksid hoopis need, kes on viirusele vastuvõtlikumad.

Tuhande aasta pärast võib meil eksisteerida kaks inimliiki või rassi - üks neist precorona, teine procorona. Procorona rassil või liigil võib olla mingi oluline eelis, mis tasa ja märkamatult võtab võimu üle. Nii nagu homo sapiens võidutses neandertaallaste üle. Ehk siis, tuleb uus rass või liik nimega 'corona sapiens'. 

Võimalik muidugi on, et praegune või tulevane viirus leiab koostööpartneri mõne tähtsusetu mikroobi näol, mis miljonite aastate jooksul areneb uueks ja veelgi intelligentsemaks liigiks. Liik, mis esitab kahtlusi hanerasva kasulikkuse kohta. Näiteks.

Olgu selle võimaliku tuleviku üle kuidas on, kutsun üles levitama meemi, mis toob võidu nii praeguse kui järgnevate piisknakkuse teel levivate tõvede vastu.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar