24 veebruar 2020

läbirääkimiste tippklass

YouTube algoritmid on viimasel ajal hakanud mulle suunama videosid, milles räägitakse pantvangide vabastamise tehnikast - ehk siis kuidas rääkida terroristidega. i wonder why

Peamine kõneisik, Black Swan Group rajaja Chris Voss; väidab, et senine 'jah' on ärimaailmas iganenud. 

Müügitehnika gurudelt kuuleme, et kliendilt tuleb saada 'jah' vastus. Lõpliku 'jah' vastuse saamiseks tuleb saada esimene jah. Tuleb alustada süütult teemalt: kas pole täna ilus ilm? Kogenum kunde teab, et ühes selle 'jah' vastusega astub ta lõksu. Müügitehnika gurudele see muidugi muret ei valmista, sest puuduliku mõtlemisvõimega kliente on ohtralt, lausa piiramatult.

Olulisem, mida Chris Voss välja toob, on see, et terrorist tunneks mingitki sidet läbirääkijaga, ehk et too mõistaks tema muret. Läbirääkija peab esimese ülesandena aru saama terroristist, tema motiivist ja suutma seda arusaamist väljendama. Kui see õnnestub, võime läbirääkijat õnnitleda esimese töövõidu üle.

Terroristid, kes loetud aja jooksul oma ohvrid tappa lubavad, on kindlasti kõige pingelisemad. Samas leidub ka teisi, keda terroristiks oleks nimetada palju, ent pantvange omavad siiski; mõnikord terve rahvas või terve riik.

Valikuvabadus, kus terroristidega läbirääkimisi ei peeta, on võimalikud üksnes suurimate ressurssidega riikidele. Eesti paraku nii suur pole, meil on tarvis läbirääkimise kunsti.

Seega, kõikvõimalikud läbirääkijad - juhised teile: saa aru, mida räägitakse ja mida tahetakse. Ära sea tingimusi, väljenda mõistmist.

Ehk tuleb lõpuks ka selgus, keda kuradit me selle tõrvikuga hirmutama peame.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar