18 november 2010

Nüüd on Ansip plindris

No ikka selle ERSO teema pärast. Astus ministri kaitseks välja, heakene küll, aga liiga vara. Ootamata ära dialoogist tulenevat selgust, võttis Ansip kinni faktist, et Siitan tõepoolest raha just ülemäära hoolikalt ei lugenud, ning tormas kohe kaitsesse - ei mingit ministri mahavõttu. Päeva kulgedes on järjest tulnud uut infot ja uusi vaatenurke, mis võivad Ansipi olukorra piinlikuks muuta.

Laine Jänes ütles, et kogu segadust tekitanud Eesti filharmoonia reformiidee on pärit Neeme Järvilt. Väga lahe, nüüd siis hakkab see jonn juba selgemaid piire näitama. Neeme Järvi rääkis ministeeriumile oma ideest, Laine Jänes plaksutas selle peale käsi ja hakati ideed ellu viima. Neeme Järvi hakkas tegutsema. Esitas arveid ja eelarveid. Sedasama tegi ka Siitan, olles rahadega toimetamisele saanud õnnistuse Neeme Järvilt endalt.

Või oli ehk asi selles, et algselt joonistatud idee oli lihtsalt liiga kallis? Või siis, teine võimalus, Laine Jänes, kes pidi ministeeriumi tasemel asja juhtima, ei saanud Neeme Järvi ideest lihtsalt aru ja solkis kogu reformi. Ja nüüd siis Jänese jõuvõte, võtta maha Siitan. Asja tõehetk on see, et Laine Jänes on lihtsalt käpard. Siitan jääb süüdi nagunii, rikkus distsipliini, rikkus. Neeme Järvi tundub mulle miskipärast lapsikuna, a la mina sinu liivakasti enam ei pissi. Aga las ta olla, suurtel kunstiinimestel ongi see hingeosa pisut teisem.

Mis aga hakkab Ansip kõige selle juures peale. Loodab, et asi vaibub? See ei vaibu, inimestel on veel meeles ka Laulupidu. Kuna ministri tagasiastumine on Ansipi sõnul välistatud, siis ainuke veelvähegi toimiv liigutus oleks ministri vabanduse ja selgituste kõne. Laine Jänes, kui sina ei suuda tunnistada avalikkuse ees, et ka sina oled vigu teinud, ei kõlba sa ministriks, kultuuriministriks kõige vähem.

6 kommentaari:

  1. Siitan, mitte siitam

    VastaKustuta
  2. Ministeerium plaksutas käsi aga tegid ainult eellepingu. Siitan aga arvestas, et küll tuleb kogu asi ära.
    Jänes on juriidiliselt tõenäoliselt kindlal pinnal. Järvi on muidugi vihane, et projekt ja rahad tuulde läksid. Siitan pannakse tanki.

    Kultuuriinimesed vaevalt, et julgevad ministriga väga möliseda ka. Ajakirjandus taob veel tolmu õhku aga midagi ei juhtu.

    VastaKustuta
  3. näh, natuke ikka mölisevad kah:
    http://ohtuleht.ee/index.aspx?id=403234

    VastaKustuta
  4. Lisaksin siia vaid küsimuse Laine Jänesele, kui Järvi vastutab repertuaari eest, ERSO direktor finantsdistsipliini täitmise eest, siis milles seisneb Sinu vastutus selles loos?

    VastaKustuta
  5. Jänese vastutus on ilmselt poliitiline. Väidetavalt see, mis ilmneb alles valimistel. Kui valijad mäletavad. Aga valijal pidi olema haugi mälu. Viis sekundit.

    VastaKustuta